Jouluksi olen monena vuonna tehnyt itse muutamia makeisia, yleensä haluan kokeilla uusia juttuja. Niitä sitten muutamat joutuvat/saavat joulutervehdyksenä maistelemaan :) Nyt löysin aarreaitan, Suklaapossun blogin. Ihan kamalasti kaikkea mistä oli vaikea valita vain muutamaa herkkua. Kaikki ohjeet on samasta blogista. Ihastuin etenkin snickerseihin, vaikka olivatkin hirmu työläitä omalla mittapuullani.

FB_IMG_1450856228135.jpg

FB_IMG_1450856715520.jpg

Pienet Snickersit

n. 32 pientä n. 3 x 2 cm ja 35 kpl miniä n. 2 x 2 cm

Nougat: 
2 dl sokeria
0.5dl vaaleaa siirappi
0.5 dl glukoosisiirappia
2 rkl vettä
1 iso munan valkuainen
maustemitta suolaa
1 dl karkeaa maapähkiinävoita

Toffee:
2.5 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1.25 dl vaaleaa siirappi
25 g voita
4.5 dl suolapähkinöitä
2 mm suolaa
2 tl vaniljasokeria

Suklaakuorrute:
n. 700 g suklaata temperoituna (isompiin tarvitaan vähemmän eli n.400-500 g riittänee)

Ohje: 
Tee ensin nougat. Laita kattilaan sokeri, siirappi, glukoosisiirappi ja vesi. Keitä suht kovalla lämmöllä. Tähtäät 135 asteeseeseen. Kun mittari näyttää 130 astetta, pienennä hellan lämpöä ja aloita valkuaisten vatkaaminen. Kun valkuaiset ovat vaahtoutuneet, lisää suola ja vatkaa kunnes vaahto on jämäkkää, mutta pehmeää. Kun sokeri-vesi -seos saavuttaa 135 astetta, ota kattila pois levyltä ja aloita kaatamaan seosta n. 1 rkl kerrallaan valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Tähän menee n. 2 minuuttia. Jatka vatkaamista vielä n. 1-2 minuuttia, kunnes seos alkaa irrota reunoilta. Kääntele (älä enää vatkaa) sen jälkeen öljytyllä lastalla maapähkinävoi sekaan ja kumoa seos leivinpaperilla vuorattuun n. 23 cm x 23 cm vuokaan. Tasoita, mutta älä painele. Anna jäähtyä.

Tee toffee. Keitä sokeria, kermaa, siirappia ja voita kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes seos saavuttaa lämpötilan 120 astetta (n. 15-20 min.). Ota kattila pois levyltä ja lisää sekaan pähkinät, suola ja vaniljasokeri. Kaada nougatin päälle, levitä tasaiseksi ja anna jäähtyä ensin  huoneenlämmössä n. tunti ja sen jälkeen jääkaapissa 1-2 tuntia. Kun nougat-karamelli levy on jäähtynyt, ota se pois vuoasta. Irroita leivinpaperi ja leikkaa levy halutun kokoisiksi patukoiksi. Pitäisi tulla n. 15-20 normaalin Snickersin kokoista patukkaa.
 
Kuorruta patukat sulalla suklaalla. Temperoi suklaa rouhimalla se hienoks. Sulata puolet suklaaraasteesta lämpimäksi (n.50 astetta). Sekoita osa suklaasulasta rouhittuun suklaaseen, ja lisää suklaata kunnes kaikki suklaarouhe on kokonaan sulanut. Lisää lopuksi vielä loppu "kuumasta" suklaasta. Dippaa patukat välittömästi temperoituun suklaaseen ja aseta ne leivinpaperin päälle kunnes suklaa on jähmettynyt.

Vinkit:
* Älä käsittele kuumaa sokerilientä käsin, sillä se on todella polttavaa.
* Suklaan temperoinnin voi suorittaa myös lämpömittarilla, mutta itse koen yllä mainitsemani tavan olevan huomattavasti helpompi tällaiseen tilanteeseen, jossa temperoinnin ei tarvitse onnistua täydellisesti. Temperointi on riittävä, kun suklaa kovettuu karkin pintaan suht nopeasti eikä suklaa näin ollen sula sormiin, kun karkin ottaa käteen. 
* Pieni vinkki yllä olevaan temperointitapaan. Mikäli suklaarouhe ei sula, vaikka olet sekoittanut kaiken sulan suklaan sen joukkoon, ota puoliksi sulaneesta suklaamassasta n. puolet erilleen ja aloita alusta. Eli aina n. puolet suklaasta sulatetaan täysin sulaksi, sekoitetaan vähissä erin sulamattoman joukkoon, kunnes kaikki suklaa on juuri ja juuri sulanut. Ja lopuksi vielä sekoitetaan loppu sula suklaa sekaan. Myös jos suklaa ehtii jähmettymään liikaa kuorrutuksen aikana, voit tehdä sulatukset ja temperoinnit kuten yllä. Tuliko tarpeeksi sekavasti selitettyä :)
 
 
 

Wiener Nougat

n. 66 palaa

Aineet:
200 g (4 kpl) Dubbel Nougat-patukoita
100 g maitosuklaata
50 g tummaa (n.50%) suklaata 
1 rkl voita
1 pss (á 100 g) mantelilastuja

Ohje:
Paahda mantelilastut kevyesti kuumalla pannulla koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä. 

Pilko suklaat ja nougat kulhoon ja lisää joukkoon voi. Lämmitä mikrossa, kunnes suklaat ovat sulaneet. Nougat sulaa todella nopeasti, joten sekoittele seosta vähän väliä ja varo polttamasta suklaita. Lisää sulaan seokseen jäähtyneet mantelilastut. Kaada seos n. 20 x 20 cm leivinpaperoituun vuokaan. Laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Leikkaa palasiksi.

Vinkki:
* Säilytä palat jääkaapissa aina tarjoiluhetkeen asti. Ne säilyvät kyllä huoneenlämmössäkin hyvänä useamman tunnin, mutta jääkaapissa niiden säilyvyysaika pitenee.

 

 

Daim

Aineet:
150 g voita
3 dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia 
2 dl mantelijauhetta
1 dl mantelirouhetta tai lastuja
 
Kuorrutus:
300 g Maraboun maitosuklaata
 
Ohje: 
Tee ensin krokantti. Sulata voi kattilassa. Mittaa joukkoon sokeri, siirappi, mantelijauhe ja mantelirouhe. Keitä seosta noin 10-15 minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes lämpötila on 130 astetta ja massa on pronssin värinen ja alkaa irrota kattilan pohjasta kattilaan kallistettaessa. Seos saa kuplia koko kiehumisen ajan. Varo polttamasta pohjaan.
 
Levitä massa leivinpaperille pellille ja nosta päälle toinen leivinpaperin pala. Kaulitse ohueksi, n. 40 x 35 cm levyksi. Anna jähmettyä huoneenlämmössä n. tunti. Kun levy on jähmettynyt, sulata suklaa mikrossa varovasti ja levitä kovettuneen massan päälle. Tee pintaan jälkiä esim. haarukalla. Nosta kylmään, kunnes suklaa on kovettunut. Leikkaa tai taittele paloiksi.
 
Vinkki:
* Keittolämpötila sekä käytettävän kattilan koko vaikuttaa keittoaikaan. Myös annoksen tuplaaminen vaikuttaa keittoaikaan pidentäen sitä melko paljonkin. 

* Voit tehdä krokantin myös ilman mittaria. Tarkkaile tällöin krokantin koostumusta. Kun seos on saanut hieman väriä, kallista kattilaa hieman. Mikäli massa irtoaa pohjasta ja liukuu kevyesti reunoille, on se valmista. Lopputuloksena on rapea, kovahko krokantti. Mikäli haluat pehmeämpää toffeeta, keitä hieman vähemmän aikaa (kuitenkin n. 10 minuuttia riippuen kattilan koosta ja siitä, kuinka kovaa seos kiehuu). 
* Sulata päälle tuleva suklaa varovasti mikrossa välillä sekoittaen. Lämmitä seosta vain sen verran, että suklaa juuri ja juuri sulaa. Älä kuumenna seosta liikaa, sillä muuten Daim:n suklaapinnasta tulee harmaa sen jäähdyttyä.
 
 
 

Brigadeirot 

n. 36 kpl

Aineet:
1 tölkki kondensoitua maitoa 
2.5 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta 
30 g voita 
1 mm suolaa

Lisämakua tuomaan sekä samalla koristeluun:
marianne-rouhetta
lakritsin makuisia strösseleitä
vaaleanpunaisia strösseleitä (marja-aromilla) 
tai vaikkapa suklaaströsseliä, kaakaojauhetta, pähkinärouheita, kookoshiutaleita.. 

Ohje:
Laita kondensoitu maito ja huoneenlämpöinen voi kattilaan. Siivilöi joukkoon kaakaojauhe samalla voimakkaasti vispilällä sekoittaen. Siivilöimätön kaakaojauhe saattaa jäädä paakuiksi, joten siivilöinti ja sekoittaminen on hyvä tehdä huolella. Kuumenna kiehuvaksi. Keitä keskilämmölla koko ajan sekoittaen n. 15 minuuttia, kunnes se sakenee tarpeeksi.

Seos on sopivaa, kun se alkaa irrota kattilan pohjasta sitä sekoittaessa. Sopiva koostumuksen tunnistaa siitä, kun seokseen jää jälki hetkeksi näkyviin kun vedät seoksesta lusikalla ja kun kattilaa kallistaa ja seos valuu yhtenä kasana toiseen reunaan. Seos jähmettyy vielä lisää jäähdytetään. 

Jäähdytä seos kunnolla, ennen kuin alat muotoilemaan sitä. Voit antaa sen jäähtyä rauhassa kattilassa tai jos haluat nopeuttaa jäähtymistä, siirrä seos kevyesti voidellulle lautaselle ja jääkaappiin jäähtymään. Huoneenlämpöisestäkin massasta saa jo hyvin pyöriteltyä palloja.. Jos massa tarttuu kovin käsiin, laita se hetkeksi jääkaappiin, niin sitä on helpompi käsitellä. Käsien öljyäminen auttaa myös muotoilussa.

Pyörittele jäähtyneestä massasta palloja ja pyörittele niitä karkki-rouheessa, strösseleissä, kookoshiutaleissa tai missä sitten haluatkin.

Vinkki:
* Valitse kuorrute makuki mukaan. Päällinen hallitsee selvästi makeisten makua koska massa on itsessään mietoa

* Jos pidät piparmintun mausta, kokeile maustaa massa heti keittämisen jäljeen parilla tipalla piparminttuöljyä. Piparminttuöljy on piparminttuaromia voimakkaampaa ja sitä voi ostaa apteekeista.