Anoppi halusi tarjota synttärikakkua sisaruksilleen aika pitkän automatkan päässä. Askarreltiin nämä kaksi kakkua neljän tunnin automatkan ajaksi kahteen styroxiseen kylmälaukkuun joissa oli kalleja kaverina. Hyvin pysyivät viikonlopun paahteesta huolimatta hyvänä vielä ajomatkan jälkeenkin muutaman tunnin paahteisessa autossa. Ainoastaan kukat oli siinä kosteudessa vähän pehmenneet ja lehdistä oli väri levinnyt kermaan.
En ollut yhtään tyytyväinen varsinkaan tuon taaemman kakun kermoihin. Paljon pitäisi pursottelua vielä harjoitella! Sen siitä saa kun ei tee enää "taviskakkuja" juuri ollenkaan. (Ja kuvakin on tosi huono kun en uskaltanut pitää kakkuja niin kauaa lämpimässä että olisin saanut hyvät valot ja kaikki kuviin... Huoh. )
Vadelma-valkosuklaa -rahkakakku
melko iso ohje, 25cm vuokaan ihan piripintaan
Pohja
1 kananmunaa
1/3dl sokeria
0,5dl vehnäjauhoja (josta reilu 1rkl maissitärkkelystä)
0,5tl leivinjauhetta
Vadelmatäyte
6 liivatelehteä
3/4dl vadelmamehutiivistettä (laitoin osan vattulikööriä)
4dl vispikermaa
5dl vadelmia
1dl sokeria
1rkl vaniljasokeria
500g maitorahkaa
130g valkosuklaata
Sitruunatäyte
90g valkosuklaata
½tlk maitorahkaa
3 liivatelehteä
2/3dl sitruunamehua
2tl vaniljasokeria
2dl vispikermaa
Vadelmakuorrute
4dl soseutettuja vadelmia
0,5dl vadelmamehutiivistettä (tai oman maun mukaan)
4 liivatelehteä
1tl vaniljasokeria
(kermavaahtoa)
Pohja: Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita maissitärkkelys, vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi munavaahdon joukkoon kevyesti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun, irtopohjaiseen kakkuvuokaan (ø 25cm) ja paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Kumoa hiukan jäähtynyt pohja leivinpaperin päälle.
Puhdista vuoka ja vuoraa pohja leivinpaperilla. Laita kakkupohja vuuan pohjalle ja kostuta tarvittaessa.
Täytteet: Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä. Valuta vesi pois ja sulata liivatelehdet kuumaan mehuun ja anna jäähtyä.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Soseuta vadelmat ja sulata valkosuklaa. Lisää vadelmasose, valkosuklaa ja sokeri maitorahkan joukkoon, sitten jäähtynyt, hyytymispisteessä oleva liivateseos hyvin sekoittaen.
Sekoita lopuksi kermavaahto varovasti nostellen. Kaada vadelmatäyte pohjan päälle vuokaan.
Laita kakku jääkaappiin siksi aikaa kun teet sitruunatäytteen.
Tee sitruunatäyte samoin kun vadelmatäyte ja kaada se vadelmatäytteen päälle.
Kuorrute: Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Soseuta vadelmat (tai käytä valmista vadelmasosetta) ja lisää vaniljasokeri.
Kuumenna mehu ja sulata liivatteet siihen. Kaada ohuena nauhana koko ajan sekoittaen vadelmasoseen joukkoon.
Lisää hieman mehutiivistettä (tai vettä) jos haluat makeampaa (tai hieman löysempää) kuorrutteesta. Kaada vadelmasose kakun päälle.
Peitä kelmulla, laita viileään ja anna hyytyä yön yli.
Koristele mielesi mukaan. Kuorrutin vispikermalla (jossa 1rkl vaniljakreemijauhetta/2,5dl vispikermaa) joka mielestäni antoi mukavan neutraalin lisän kakun makuun Kukat ja lehdet on sokerikuorrutetta.
Jos murskaa vatut sauvasekoittimella siemenet menee ikävän teräviksi, käsivatkaimella siemenet pysyvät ehjinä mutta sose ei ole niin hienoa. Jäisinä vadelmat saa murskattua juuri sopiviksi kun muutaman kerran painaa perunamuussinuijalla
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.