Jouluisin kuulemma kuuluu aina olla Ruska-juustoa. Sillä kun on se kilohinta niin huikea niin päätin taas kokeilla tehdä itse. Tällä kertaa joulun alla tulleesta Maku -lehdestä ohje. Tämä juusto oli hieman "raikkaampaa" kuin Ruska.
Hämäläinen munajuusto
15 annosta
3l täysmaitoa
1l kirnupiimää (laitoin rasvatonta piimää)
4 munaa
1tl suolaa
(2kpl valkosipulinkynttä -En laittanut)
Voiteluun
1 muna
Ota piimä huoneenlämpöön jo edellisenä päivänä, jolloin se juoksettaa maidon paremmin.
Kuumenna maito kiehuvaksi. Vatkaa kolme huoneenlämpöistä munaa piimän joukkoon.
Sekoita piimä-munaseos varovasti kuumaan maitoon ja kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen.
Jätä kattila levylle ja katkaise virta. Anna juustomassan erottua kannen alla rauhassa noin 30 minuuttia, älä sekoita.
Kerää juustomassa reikäkauhalla valumaan ensin siivilään. Siivilöi myös hera, että saat kaiken juustomassan talteen.
Kaada juusto kulhoon ja vatkaa joukkoon suola, yksi muna ja mausta halutessasi puristetuilla valkosipulinkynsillä.
Nosta reiällinen puumuotti tai lävikkö vadille. Vuoraa muotti sideharsokankaalla. Lusikoi juustomassa muottiin. Nosta päälle kevyt paino ja anna valua kylmässä seuraavaan päivään.
Kumoa juusto paistonkestävälle vadille.
Voitele munalla ja paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.
•Valitse juuston valmistamiseen mieluiten kirnu- tai talouspiimää. Rasvaton piimäkin käy.
•Funktionaaliset, vatsaystävälliset maitohappobakteereita sisältävät piimät eivät sovi kotijuustojen valmistamiseen.
•Käytä hera esimerkiksi sämpylätaikinan nesteenä.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.