Vaahtiksia kokeilin jo syksyllä ekan kerran (appelsiinin makuisia) mutta nyt tein jouluksi uuden satsin tosi miedolla vaniljalla maustettuna Daimia en ollutkaan aiemmin kokeillut ja olikin aivan turkasen hyvää, ei niin makeaa kun kaupasta ostettuna
Daim-suklaat
1/2dl rouhittua hasselpähkinää
2rkl vehnäjauhoja
2rkl voita
2rkl siirappia
1dl sokeria
1rkl kaakaojauhetta
200g maitosuklaata
Mittaa kaikki aineet, paitsi suklaa, kattilaan. Keitä massaa kohtalaisella lämmöllä koko ajan sekoittaen noin 15-20 min. Kaada seos öljytylle leivinpaperille, niin, että saat käännettyä puolet leivinpaperista massan päälle. Kauli massa levyksi leivinpaperin päältä. Anna jähmettyä noin 5-10 min. Sulata suklaa ja kaada se kaulitun levyn päälle. Anna jähmettyä. Itse laitoin levyn hetkeksi jääkaappiin ja siellä ne jähmettyivät nopeasti. Voit toki paloitella/leikata levyn jo ennen suklaan levitämistä, jolloin myös palojen reunat tulevat siististi kauttaaltaan suklaisiksi. Voit halutessasi koristella Daim-suklaat esim. nonparelleilla tai suklaasiirtokuvilla ennen suklaan kovettumista. Itse leikkasin leikkuulaudan päällä terävällä veitsellä suklaan levittämisen jälkeen.
Vaahtokarkit
200g sokeria
2rkl glugoosisiirappia
½dl vettä
7 liivatetta
100g valkuaista
1rkl vaniljasokeria
elintarvikeväriä
makuaromia
tomusokeria
maissitärkkelystä
Mittaa sokeri, (tärkkelyssiirappi) ja vesi kattilaan. Laita liivatteet kylmään veteen. Erota valkuaiset keltuaisista ja kaada valkuaiset isoon kulhoon. Sekoita yhtä paljon tomusokeria ja maissitärkkelystä keskenään (laitoin kumpaakin 2dl) ja ravista seos siivilän läpi leivinpaperin päälle.
Kuumenna sokeriliemi kiehuvaksi keskilämmöllä. Kun liemi on 100 astetta, ala vatkata valkuaisia ja vaniljasokeria sähkövatkaimella kiinteäksi vaahdoksi. Jatka vatkaamista vielä senkin jälkeen, kun vaahto on kiinteää. Puserra vesi liivatteista ja sulata ne mikrossa välillä sekoittaen liuokseksi. Lisää liivateliemeen halutessasi hiukan elintarvikeväriä ja makuaromia.
Kun sokeriliemi on 127 asteista, kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Vatkaa seosta voimakkaasti muutama minuutti ja kaada sen jälkeen sekaan lämmin liivateliemi. Jatka vatkaamista vielä kunnes seos sakenee, muuttuu kiiltäväksi ja jäähtyy hiukan. Laita massa pursotinpussiin, jossa sileäreunainen tylla (tai leikkaa kertakäyttöpursotinpussin pää vaan pois). Pursota seos pitkiksi tangoiksi tomusokerilla ja maissitärkkelyksellä peitetylle pellille. Anna tankojen olla huoneenlämmössä pari tuntia. Katkaise jähmettyneet tangot vaahtokarkeiksi. Kieritä karkit tomusokeri-maissijauhoseoksessa. Säilytä vaahtikisia suljetussa tölkissä huoneenlämmössä.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.