Vaahtiksia kokeilin jo syksyllä ekan kerran (appelsiinin makuisia) mutta nyt tein jouluksi uuden satsin tosi miedolla vaniljalla maustettuna Daimia en ollutkaan aiemmin kokeillut ja olikin aivan turkasen hyvää, ei niin makeaa kun kaupasta ostettuna

Daim-suklaat

1/2dl   rouhittua hasselpähkinää
2rkl   vehnäjauhoja
2rkl   voita
2rkl   siirappia
1dl   sokeria
1rkl   kaakaojauhetta
200g   maitosuklaata

Mittaa kaikki aineet, paitsi suklaa, kattilaan. Keitä massaa kohtalaisella lämmöllä koko ajan sekoittaen noin 15-20 min. Kaada seos öljytylle leivinpaperille, niin, että saat käännettyä puolet leivinpaperista massan päälle. Kauli massa levyksi leivinpaperin päältä. Anna jähmettyä noin 5-10 min. Sulata suklaa ja kaada se kaulitun levyn päälle. Anna jähmettyä. Itse laitoin levyn hetkeksi jääkaappiin ja siellä ne jähmettyivät nopeasti. Voit toki paloitella/leikata levyn jo ennen suklaan levitämistä, jolloin myös palojen reunat tulevat siististi kauttaaltaan suklaisiksi. Voit halutessasi koristella Daim-suklaat esim. nonparelleilla tai suklaasiirtokuvilla ennen suklaan kovettumista. Itse leikkasin leikkuulaudan päällä terävällä veitsellä suklaan levittämisen jälkeen.

 

Vaahtokarkit

200g   sokeria
2rkl   glugoosisiirappia
½dl   vettä
7   liivatetta
100g   valkuaista
1rkl   vaniljasokeria

elintarvikeväriä
makuaromia
tomusokeria
maissitärkkelystä

Mittaa sokeri, (tärkkelyssiirappi) ja vesi kattilaan. Laita liivatteet kylmään veteen. Erota valkuaiset keltuaisista ja kaada valkuaiset isoon kulhoon. Sekoita yhtä paljon tomusokeria ja maissitärkkelystä keskenään (laitoin kumpaakin 2dl) ja ravista seos siivilän läpi leivinpaperin päälle.
Kuumenna sokeriliemi kiehuvaksi keskilämmöllä. Kun liemi on 100 astetta, ala vatkata valkuaisia ja vaniljasokeria sähkövatkaimella kiinteäksi vaahdoksi. Jatka vatkaamista vielä senkin jälkeen, kun vaahto on kiinteää. Puserra vesi liivatteista ja sulata ne mikrossa välillä sekoittaen liuokseksi. Lisää liivateliemeen halutessasi hiukan elintarvikeväriä ja makuaromia.
Kun sokeriliemi on 127 asteista, kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Vatkaa seosta voimakkaasti muutama minuutti ja kaada sen jälkeen sekaan lämmin liivateliemi. Jatka vatkaamista vielä kunnes seos sakenee, muuttuu kiiltäväksi ja jäähtyy hiukan. Laita massa pursotinpussiin, jossa sileäreunainen tylla (tai leikkaa kertakäyttöpursotinpussin pää vaan pois). Pursota seos pitkiksi  tangoiksi tomusokerilla ja maissitärkkelyksellä peitetylle pellille.  Anna tankojen olla huoneenlämmössä pari tuntia. Katkaise jähmettyneet tangot vaahtokarkeiksi. Kieritä karkit tomusokeri-maissijauhoseoksessa. Säilytä vaahtikisia suljetussa tölkissä huoneenlämmössä.